Hjem Prosjekter fra A til ÅMinnested etter 22. juli

Minnested etter 22. juli

Minnestedet ligger i Tordenskjoldsparken ved Vår Frue kirke, sentralt i Trondheim.

bilde fra minneparken en sommerdag

Terroranslaget mot regjeringskvartalet i Oslo og AUF sin sommerleir på Utøya den 22. juli 2011 var et traume for mange mennesker og en tragedie for hele samfunnet. Et ukjent territorium åpenbarte seg plutselig midt i livene våre, i vår felles sosiale og politiske hverdag. På gamle kart betegnes ukjente, ennå ikke kartlagte territorier som Terra Incognita - ukjent jord, og markeres med hvite felt. 
Terra Incognita er utformet av kunstnerne Anders Krüger og Marianne Levinsen.

Prosessen fram mot Trondheims minnested har vært preget av medvirkning for å få innspill fra byens befolkning om hvordan de ønsker et minnested skal være. Det har vært arrangert åpne møter, og spesielt skoleungdom har bidratt med sine ideer om dette minnestedet. Elever fra Lade og Rosten skoler har hatt skriveverksted der de har formidlet sine tanker om 22. juli. Et utvalg av deres tekster fins på en av betongøyene på minnestedet. I vannbassenget på stedet er det 77 lys - ett lys til minne om alle som ble drept i terroren 22. juli 2011.

Fem unge mennesker fra Trondheimsområdet ble drept under AUF sin sommerleir på Utøya:

Gizem Dogan 17 år
Håkon Ødegaard 17 år
Sondre Kjøren 17 år
Rolf Christopher Johansen Perreau 25 år
Snorre Haller 30 år

Engasjerte ungdommer som brukte fritiden sin på politikk og samfunnsspørsmål. Det er et ønske at minnestedet skal bli et godt sted for ungdommers demokratiutøvelse og at det også skal kunne brukes av folk i alle aldre; til aktiviteter og arrangement, til læring og refleksjon - og til å minnes alle som ble rammet av terroren 22.juli 2011.

Minnestedet ble åpnet 18. oktober 2016.

Sist oppdatert: 26.02.2019

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Din tilbakemelding blir ikke besvart. Hvis du behøver hjelp, vennligst benytt en av våre kanaler for kontakt.

A03-P1-EPI001