Hva gjør du om du nettopp har fått svar på Helse-Norge om positiv koronatest?

Hva skjer så videre? Hva gjør du?

Sist oppdatert: 20.05.2021

Foto av person som tar koronatest
I denne artikkelen får du svar på hva du kan gjøre om du får beskjed at du har testet positivt for covid-19.

Svar på koronatest finner du på Helse-Norge, du logger deg inn der med BankID.

Ved å klikke på denne lenken kommer du til Helse-Norges nettsted

Er du positiv skal du isolere deg og vente på å bli kontaktet av smittesporingsteamet. Mens du venter på telefon fra smittesporingsteamet kan du selv starte jobben med smittesporing og som smittesporerne etter hvert vil gjøre sammen med deg.

Du blir kontaktet av smittesporerne

Når en person tester positivt på en koronatest, blir denne kontaktet av kommunens smittesporingsteamet. Hvis du får svaret på testen din sent om kvelden, eller etter kl. 18 en helg eller helligdag, kan det ta litt tid før du blir oppringt fra smittesporing. Og enkelte dager når det kommer inn melding til oss om mange positive, kan det også bli litt ekstra ventetid.

Men i mellomtiden kan du starte smittesporingen selv, og da sparer vi alle mye tid.

Her er oppskriften på hvordan du smittesporer deg selv frem til vi kontakter deg.

1. Har du symptomer? Hvilken dato merket du først at du ikke var helt i form?

Finn denne datoen og skriv ned hvor du var og hvem du var sammen med de siste to døgn før symptomene oppstod. Disse personene definert som dine smitte-nærkontakter. Gjør klar navn og kontaktinfo til alle du har truffet i denne perioden, så smittesporing teamet kan få liste fra deg. Om du føler deg bekvem med å informere dine nærkontakter selv om at du har blitt smittet av korona, kan du også gjerne informere dem om at de er nærkontakter og må i karantene. Smittesporing vil kontakte dem etter hvert, etter at vi har snakket med deg, og gi dem mer informasjon. Men du kan bidra til å bremse smittespredning ved å informere dem før vi rekker å gjøre det.

Hvis du ikke har symptomer, bruk testdato som utgangspunkt istedenfor symptomdato.

2. Har du vært på jobb/skole fra to siste døgn før symptomdato (eventuelt testdato), er arbeidsplassen/skolen din også berørt.

Da kan det være lurt å kontakte din nærmeste leder/sjef/rektor, og informere om dette. Og be sjefen din (ev rektor) om å lage lister over alle ansatte og ev kunder, medelever eller andre som kan ha oppholdt seg i nærheten av deg fra to døgn før symptomdato og frem til siste dag du var på jobb/skole. Denne listen skal gis til smittesporing når vi tar kontakt.

Hvis du bruker tiden frem til smittesporing kontakter deg til å gjøre klart alle disse navnene og kontaktinfo på nærkontakter (og gjerne gir dem beskjed også), blir ventetiden effektiv med tanke på smittesporing.

Vi ringer deg så snart vi kan.

Smittesporingsteamet i Trondheim har følgende arbeidstider:

  • Ukedager: kl. 08.00-22.00
  • Lørdager og søndager: kl. 11.30-19.00

Korona

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Din tilbakemelding blir ikke besvart. Hvis du behøver hjelp, vennligst benytt en av våre kanaler for kontakt.

pd1mdwk00045M