Nå skal Trondheim kommune dele ut spyttester til befolkningen

PCR spyttester, som du kan bruke til å teste deg selv for korona, skal nå deles ut til de som har behov for det i Trondheim. Dette gjelder for personer som har symptomer som kan skyldes korona, eller trenger test for å slippe karantene. Ordningen vil øke testkapasiteten og få ned ventetiden.

Sist oppdatert: 16.09.2021

Foto av kvinne som tar spytt-test
Trondheim kommune vil nå dele ut PCR-spytt-tester til innbyggerne slik at de kan teste seg selv hjemme og levere inn prøven til analyse.

I løpet av denne uka vil det komme på plass boder i Munkegata og på Leangen der du kan hente utstyr for selv å gjennomføre en PCR spyttest hjemme. Når testen er gjennomført leverer du den inn for analyse. Innlevering vil også skje på de to stedene hvor testutstyr leveres ut.

Dette tilbudet gjelder for følgende situasjoner

  • personer som har symptomer som kan skyldes korona.
  • personer som har fått en vaksinedose og trenger test mellom dag 3 og 7 for å slippe smittekarantene
  • personer som er uvaksinert og trenger test for å kunne avslutte karantene dag 7.
  • personer som trenger PCR-testing i forbindelse med reisekarantene

Det er ingen timebestilling for å hente ut testutstyr eller for å levere inn testen til analyse. Du skal benytte testen samme dagen som den utleveres.

Hva med de som har symptomer på korona?

Slike spyttester kan også tas av personer som har symptomer på korona. Men har du symptomer må du få noen andre til å hente og levere inn testen for deg. Dette for å unngå å spre smitte på våre utleveringssteder.

En og samme person kan hente/levere utstyr for flere av sine nærmeste. Men da har den som testes selv ansvar for å merke testglasset slik at de ikke forveksles.

PCR spyttester er en fullgod test for å avdekke om du er smittet av korona eller ikke. De sendes laboratoriet for å bli analysert på samme måte som “pinne-testen”. Svaret på testen vil du få på helsenorge.no slik ordningen er for de tradisjonelle testene. Vær oppmerksom på at svartiden vil bli noe lengre nå pga at totalbelastningen på laboratoriene øker.

Trondheim kommune har god erfaring med bruk av spyttesting, og dette har lenge vært benyttet ved ordinære timebestillinger.

3000 tester i døgnet

- Vi arbeider nå med å få satt opp dette tilbudet som en selvtest. Vi tar sikte på at dette kommer på plass om en dag eller to. På denne måten skal vi øke testkapasiteten kraftig i Trondheim. Når dette er på plass vil vi ha kapasitet til å gjennomføre om lag 3000 tester i døgnet, sier helse- og velferdsdirektør Wenche Dehli.

Korona

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Din tilbakemelding blir ikke besvart. Hvis du behøver hjelp, vennligst benytt en av våre kanaler for kontakt.

pd0mdwk0002C3