Hva skjedde da «Anne» fikk korona?

Hva skjedde da «Anne» ble koronasyk? Her er historien om hvordan kommunens smittejegere jobber, og hvordan de kartlegger nærkontaktene til de som får korona.

Sist oppdatert: 21.09.2020

Tegnefilm om korona
Smittesporing kan være en krevende jobb. Her er en historie om hvordan dette arbeidet skjer.

Når noen får korona iverksettes et omfattende apparat for å spore smitte for å finne ut hvem de har hatt kontakt med etter at de kan ha blitt smittet. Trondheim kommunes «smittejegere» jobber på spreng for å kartlegge nærkontakter og bevegelser.

Historien er et tenkt tilfelle, men gir et realistisk bilde på hvordan det arbeides.

Søndagsmiddagen

Anne, som bor sammen med sine foreldre i Trondheim, er på middagsbesøk hos bestemor Beate og bestefar Bjarne søndag. Beate er en aktiv dame, og liker å samle folk rundt seg til gode måltider. De har mye å snakke om under middagen, og drar fornøyde hjem hver til sitt søndag ettermiddag.

Mandag drar Anne på skolen som vanlig med buss. Skolen har klare smitteverntiltak, og alle er nøye på håndhygiene. Medeleven Dorthe er alltid blid og hjelpsom, og de jobber sammen i gruppearbeid. I norsk-timen har de begge en del diskusjoner med lærer Einar, som også underviser dem i samfunnsfag og engelsk.

Fotballtreningen

På ettermiddagen er det fotballtrening, Anne og Dorthe spiller på samme lag. De får en skikkelig hardøkt på treninga denne kvelden. De prater en del med Cecilie, som går på en annen skole. Natt til tirsdag våkner Anne opp med litt feber og vondt i halsen og hodet. Hun blir derfor hjemme fra skolen tirsdag, og bestiller seg en test for covid-19.

Syforeningen

Bestemor Beate drar på syforening mandag kveld, noe hun gjør hver mandag sammen med 5 gode venninner. Hun føler seg litt sliten etter helga, noe som ikke er rart med tanke på alt hun har gjort siste dagene. Men hun får god forpleining, og vertinnen på syforeningen serverer masse god mat. Vertinnen har vært i Sverige og handlet i helgen. I gult område, selvfølgelig.

Handleturen

Tirsdag må Bestemor Beate ut og handle på Rema, for etter helgens selskap ble kjøleskapet tomt. På Rema treffer Beate alltid en del naboer som hun slår en rask prat med. Tirsdag kveld får hun telefon fra barnebarnet Anne om at hun har blitt syk, og nå er testet for covid-19. Hun håper barnebarnet er frisk, men blir litt bekymret når hun selv våkner onsdag morgen og merker at hun har litt feber.

Skoledagen

Cecilie drar på skolen som vanlig på tirsdag og onsdag. Onsdag drar hun innom Burger King på vei hjem. Der er litt kø, men det har hun tid til. Dorthe drar også på skolen tirsdag og onsdag. Onsdag ettermiddag drar Dorthe på kino med fire venner fra nabolaget, som hun tidligere gikk på ungdomsskolen sammen med. De tar buss til og fra, og er hjemme igjen rundt kl 21 onsdag kveld.

Tannlegebesøket

Lærer Einar må til tannlegen tirsdag, og drar derfor fra jobb litt tidligere enn vanlig. Han rekker derfor innom barnehagen og henter ungene sine der, lager tidlig middag til familien, og rekker derfor også en tur på besøk til sin gamle bestemor på sykehjemmet. Onsdag etter jobb ble det storhandel på OBS.

Smittevernkontoret

Onsdag kveld ringer telefonen fra smittevernkontoret. Beate, Cecilie, Dorthe, Einar blir alle satt i karantene sammen med 31 andre som alle har hatt kontakt med Anne. Og de blir satt opp til testing.

Bestemor Beate testes onsdag kveld og er positiv. Cecilie testes fredag morgen, og er positiv. Dorthe ble testet lørdag, og er positiv, og Einar ble testet torsdag, og er positiv.

Dermed må alle som har hatt kontakt med Beate, Cecilie, Dorthe og Einar siste 48 timer før de fikk symptomer/eller hadde positiv test (hvis asymptomatisk) i karantene. Dette inkluderte skoleklassen Cecilie går i, og et par av hennes lærere, og de fire kinovennene. Einars ektefelle og barn, samt hans tannlege, tannlegeassistent og bestemor på sykehjemmet måtte også i karantene.

Dagens historie sier ikke noe om resultatet av videre testing av disse nærkontaktene i sin tur igjen.

Hvor kom smitten fra?

Det er heller ikke avklart.

Bestemor Beate var torsdag tre dager før middagsbesøket av Anne, på kaffebesøk hos en venninne som akkurat den dagen hadde fått hjem et barnebarn som til vanlig studerer i en større by. Beate hadde småpratet med venninnens barnebarn ca 20 minutter før denne dro ut for å treffe en venn. Kaffebesøket varte i ca to timer.

Smittevernkontoret kontaktet derfor både Beates venninne og barnebarnet hennes for å høre om de hadde hatt symptomer på covid-19, eller om de visste om de kunne ha vært i kontakt med noen som ikke var helt friske. Og begge ble bedt om å teste seg, siden noen kan være asymptomatiske. Kanskje kom smitten fra den større byen via venninnens barnebarn?

Kan det være syforenings-vertinnen som har vært i Sverige? Hun blir også testet siden hun er nærkontakt til Beate. Fordi hun er nærkontakt sitter hun uansett i karantene.

Anne hadde lørdagskvelden før middagsbesøket blitt med kjæresten på en fest med hans kompiser. Ene kompisen der har en søster som studerer medisin i Øst-Europa. Hun hadde akkurat kommet hjem, og satt derfor i reisekarantene hjemme. Hun hostet litt, men følte seg frisk. Kanskje smitten kom fra Øst-Europa og inn denne veien?

Smittevernkontoret kontakter derfor kompisene og kjæresten som var på festen, samt medisinstudent-søster, og alle settes opp til testing.

Viktig å finne kilden

Svarene vi finner, når vi leter og tester på denne måten, avgjør hvor vi tror smitten kom fra. Og det å finne ut hvor smitten kommer fra er avgjørende for å effektivt få stanset videre virus-spredning.

Ingen i denne historien har gjort noe ulovlig. Alle har fulgt smittevern anbefalingene. De har holdt avstand til «folk flest», de har spritet og vasket hender og vært ansvarsfulle. Og de har ikke deltatt i sammenkomster med mer enn 20 mennesker. De har vært sammen med sine familier og nærmeste venner.

Viruset kan likevel finne smitteveier og smitte kan spres. Ingen trenger å føle på skam om man er uheldig og blir smitta. Det viktige er at så mange som mulig tester seg, og at alle som ringes opp av smittevernkontoret kommer med så utfyllende og riktig informasjon som mulig. Da kan vi sammen stoppe et smitteutbrudd fra å bli stort og omfattende.

A03-P1-EPI001