Hjem NyheterHelse- og overdoseteamet advarer mot farlige illegale tabletter

Helse- og overdoseteamet advarer mot farlige illegale tabletter

Helse- og overdoseteamet i Trondheim kommune ønsker å advare mot farlige illegale tabletter påtrykt navnet Xanax.

I Norge heter tablettene Xanor med alprazolam som virkestoff. Alprazolam har rusgivende, angstdempende og søvnfremkallende egenskaper, og de brukes derfor hyppig blant rusmisbrukere. Avdeling for klinisk farmakologi ved St. Olavs hospital har gjort en analyse av de aktuelle Xanax-tablettene. Det viser seg at tablettene IKKE inneholder alprazolam, men sannsynligvis en  FENTANYLVARIANT.

- Vi bør ta utgangspunkt i at fentanyl uansett er fra 50-100 ganger mer potent enn vanlig morfin og heroin, Inntak av selv små mengder av de illegale Xanax- tablettene kan utløse overdose, og er derfor  LIVSFARLIG, sier John- Petter Jamt, fagleder i Helse- og overdoseteamet. I Sverige er det allerede registrert nesten 70 dødsfall siden juni 2017 i sammenheng med bruk av denne fentanylvarianten.

Bildet viser to ulike pillevarianter. En falsk og en original

 

 Den ser ut som lovlig produsert Xanax, den er avlang med kantete hjørner og har merket "xanax" på den ene siden og et liggende 2 - tall på den andre.

Den ser ut som lovlig produsert Xanax, den er avlang med kantete hjørner og har merket "xanax" på den ene siden og et liggende 2 - tall på den andre. Det kan derfor være svært vanskelig å se forskjell på legalt og illegalt produsert Xanax.

- Vi har allerede  hatt flere overdoser på fentanylvarianter i Trondheim de siste månedene i tillegg til ett dødsfall som vi vet om i 2016, sier Jamt.  

Nalokson vil virke som motgift, men tidsvinduet man har på å motvirke overdosen vil være mye kortere enn ved morfin-/heroinoverdose. Man kan også erfare at man må gi MYE MER nalokson før det virker, sier Jamt.

Kontaktperson:

John-Petter Jamt,

Helse- og overdoseteamet
tlf. 916 72 487

Sist oppdatert: 07.08.2018

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Din tilbakemelding blir ikke besvart. Hvis du behøver hjelp, vennligst benytt en av våre kanaler for kontakt.

A03-P1-EPI001